четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Роб на ума или Господар на сърцето ?




Днес Диди ме попита " Защо сме така устроени? Звучи толкова просто, а в същото време е толкова трудно за изпълнение".

Умът ни е виновен за всичко...Той постоянно иска да е в действие, иска да "говори", да излезе навън и всички да го забележат... Когато умът е активен, сърцето не е напълно отворено, то чака своя момент, за да излезе на преден план, да създаде онзи уют, от който се нуждаем, да разпръсне чувствен аромат, който да вдишаме и да се усмихнем... Но Умът постоянно ни критикува, той постоянно е недоволен и се жалва. Ядосва се на себе си, на другите, на миналото, или се безпокои за бъдещето.
Умът е такъв! Той не харесва простите неща, затова винаги усложнява всичко.. И когато прави това той не позволява на сърцето да бъде невинно, просто и естествено.А Сърцето не намира недостатъци навсякъде, защото то е отворено за безкрайността, за Бога, за Красивото... И ако сърцето ни е напълно отворено, няма да можем да се оплакваме и да намираме грешки в себе си и в околните, а ще ги приемаме като част от себе си...

И Шри Шри Рави Шанкар е сподели със света:

1.БЪДИ КАТО ВОДАТА
Когато се чувстваш ниско, скочи в най-ниското.Това е твоята истинска природа. Вътре в теб си като вода. Тя е най-вътрешната ти част. Нейната природа е смиреност. Обичай ниските си чувства, а не се бори с тях. Когато не си добре, затвори очи и се потопи в най-ниското си място, щом намериш океана си, ще започнеш да се издигаш. Знай, че колкото и да са големи облаците, те не могат да засенчат слънцето.

2.ДУМИТЕ
Думите са коренът на тревогите. В истинската красота и истинското приятелство няма думи. Нужна е вътрешна тишина. В нейната дълбочина също звучи музика. Думите разрушават любовта. Когато преминеш отвъд думите, се появява любовта. Бъди обикновен, невинен и силата на любовта ще свърши всичко останало.

3.ЕДИНСТВО
Ние сме в океан, наречен живот. Всички различни тела са черупки, съдържащи една и съща вода. Имената и формите са една илюзия. Ако близостта има нужда от отговор, тя се превръща в бизнес. Бъди любящ, това е свобода.

4.ЗНАНИЕ
Осъзнавай Големия Ум, вълните му са в теб, просто трябва да се настроиш. Включи се в него. В пълното познаване винаги се надига любовта, защото дълбоко във всяко нещо има любов.

5.ИСТИНСКАТА БЛИЗОСТ
В истинската любов няма разбито сърце. Любовта не може да се счупи, както водата не може да се счупи. Истинската близост е, когато ти самият се чувстваш близък. Другият ти принадлежи и ти на него. Не се съмнявай! Да, всеки ме обича, си казвай. Това е тайната. Знай, че никой друг не може да те нарани, че никой друг не съществува – това е истинската близост.

6.МЕДИТАЦИЯ
Медитация е да виждаш Бог вътре в теб. Ти си океан, има толкова много богатства в теб, толкова много красота. Да си тук в Бог, означава да доведеш ума си в настоящия момент – това е медитация.

7.МИСЛЕНЕТО
Мисленето е причина за депресията. Трябва да виждаме как мислите идват и си отиват. Тогава ставаш свободен! Колкото повече се опитваш да мислиш положително, толкова повече си притеглен към негативното. Идва страхът и умът се разделя на две – основата на конфликтността.

8.МОЛИТВАТА
Истинската молитва е да се смееш сутрин, но дълбоко отвътре. Смехът ти да идва от центъра на сърцето. Всичко в природата те чака да се смееш. Дори и когато всичко се разпада, пак се смей. Няма нищо по-ценно от твоя смях. Смей се като бебето, с цяло тяло. Пътят на твоя живот е молитва.

9.РЕЛИГИЯ
Всичките религии на света ти принадлежат. Защото ти си синът на единствения Баща или дъщерята на единствения Баща. Всички религии ще видиш, че всички те водят към едно нещо: човешките ценности любов, състрадание, радост…

10.СТРАХЪТ
Страхът изчезва, когато го обикнеш. Той се превръща в любов. Затова, когато се появи страх, предай му се.

0 коментара:

Публикуване на коментар